Fargo-Jätten

16 mars, 2012

Välkommen till världens mest mytomspunna traktor. Det är en Steiger Cougar 270 som desutom har kvar original Cat-motorn. Många av de här midjestyrda dragarna från Fargofabriken i North Dakota i USA har genom åren försetts med Scania V8:or med bättre klös.
Men i den här traktorn ligger det fortfarande en sexcylindrig Caterpillar 3306. Det är god för 270 hästar vilket inte var att leka med på 1980-talet.
Den här dragaren har dessutom sulats om på senare år med rejäla däck. Vad sägs om Michelin 1050-däck. De här däcken kostade runt 40 000 kronor per styck när de köptes för 10 år sedan. Men då blev traktorn en helt annan dragare än tidigare.
Nu står jätten på tomgång och gungar lätt. Den inbjuder till körning så klart. Jag hoppar upp och sjunker ned. Att vara förare på Steiger är bara helt underbart. Framför mig ligger en stor platt huv som är gigantisk. Det gör inget att den tar bort synfältet framåt. Huven är riktigt manlig.
Jag slänger i spettet i arbetsläge och varvar upp Cat-motorn. Den svarar direkt och det bär iväg. Däcken ger ett helt underbart gung. Det är som att åka på gummikuddar. Ojämnheterna på marken känns knappt.
Snart är motorn uppe i arbetsvarvtal. Det är ganska högt för att var på en så stor traktor. Sexan frustar när den tar i. Stubben åker all världens väg.
Steiger Cougar är en arealslukare och den ska på amerikanskt vis gå med hög hastighet för att må bra. Det är då jag njuter maximalt också.

Etiketter:
GENTLEMANNEN! Här har vi en renoverad Muir-Hill 171.

Mr Muir-Hill!

Detta är en av världens största Muir-Hill-samlingar. 16 maskiner av detta engelska märke har familjen Cooke i sin samling ­hemma i Newtownards utanför Belfast i Nordirland. Flera av dem är i kanonskick!

Acremaster

Grymma Acremaster!

De gigantiska fälten i Western Australia behöver muskeldragare. Här är de australiska viddernas kung: Acremaster!

KUNG PÅ PRÄRIEN. Erik Westerdahl sitter in sig i International Harvester 4100.

Houghs gula dinosaurie!

IH är snabbt med på stortraktortåget i början av 1960-talet. Här provsitter Erik Westerdahl dinosaurien 4100 i USA.

Big Roy

Monster-Roy!

Den är tung. Den är brutal. Välkommen upp på präriemonstret Big Roy!

2WD. Upton utvecklar 350 Cummins­hästar. Den sex­cylindriga dieseln är på 14 liter.

Här är jätten UPTON!

Detta är en av de största ­tvåhjulsdrivna traktorer som någonsin byggts. ­Upton HT14-350 har en arbetsvikt på 23 ton. Maskinen byggdes i Australien – i ett ex.