Fargo-Jätten

16 mars, 2012

Välkommen till världens mest mytomspunna traktor. Det är en Steiger Cougar 270 som desutom har kvar original Cat-motorn. Många av de här midjestyrda dragarna från Fargofabriken i North Dakota i USA har genom åren försetts med Scania V8:or med bättre klös.
Men i den här traktorn ligger det fortfarande en sexcylindrig Caterpillar 3306. Det är god för 270 hästar vilket inte var att leka med på 1980-talet.
Den här dragaren har dessutom sulats om på senare år med rejäla däck. Vad sägs om Michelin 1050-däck. De här däcken kostade runt 40 000 kronor per styck när de köptes för 10 år sedan. Men då blev traktorn en helt annan dragare än tidigare.
Nu står jätten på tomgång och gungar lätt. Den inbjuder till körning så klart. Jag hoppar upp och sjunker ned. Att vara förare på Steiger är bara helt underbart. Framför mig ligger en stor platt huv som är gigantisk. Det gör inget att den tar bort synfältet framåt. Huven är riktigt manlig.
Jag slänger i spettet i arbetsläge och varvar upp Cat-motorn. Den svarar direkt och det bär iväg. Däcken ger ett helt underbart gung. Det är som att åka på gummikuddar. Ojämnheterna på marken känns knappt.
Snart är motorn uppe i arbetsvarvtal. Det är ganska högt för att var på en så stor traktor. Sexan frustar när den tar i. Stubben åker all världens väg.
Steiger Cougar är en arealslukare och den ska på amerikanskt vis gå med hög hastighet för att må bra. Det är då jag njuter maximalt också.

Etiketter:
Big Roy

Monster-Roy!

Den är tung. Den är brutal. Välkommen upp på präriemonstret Big Roy!

OLD IRON! Här ser du Big Lizzie som byggdes redan 1915. Hjulen lägger sin egen väg genom terrängen.

Big Lizzie

Big Lizzie är världens första stortraktor. 45-tonnaren byggdes redan 1915 för att skapa jordbruksmark i svårtillgängliga trakter i Australien.

GENTLEMANNEN! Här har vi en renoverad Muir-Hill 171.

Mr Muir-Hill!

Detta är en av världens största Muir-Hill-samlingar. 16 maskiner av detta engelska märke har familjen Cooke i sin samling ­hemma i Newtownards utanför Belfast i Nordirland. Flera av dem är i kanonskick!

Scania-sluggern!

Detta är en stordragare av mått! Bulan på motorhuven gör traktorn extra brutal. Och under plåtarna ligger en mullrande Scaniarova!

Acremaster

Grymma Acremaster!

De gigantiska fälten i Western Australia behöver muskeldragare. Här är de australiska viddernas kung: Acremaster!