Fargo-Jätten

16 mars, 2012

Välkommen till världens mest mytomspunna traktor. Det är en Steiger Cougar 270 som desutom har kvar original Cat-motorn. Många av de här midjestyrda dragarna från Fargofabriken i North Dakota i USA har genom åren försetts med Scania V8:or med bättre klös.
Men i den här traktorn ligger det fortfarande en sexcylindrig Caterpillar 3306. Det är god för 270 hästar vilket inte var att leka med på 1980-talet.
Den här dragaren har dessutom sulats om på senare år med rejäla däck. Vad sägs om Michelin 1050-däck. De här däcken kostade runt 40 000 kronor per styck när de köptes för 10 år sedan. Men då blev traktorn en helt annan dragare än tidigare.
Nu står jätten på tomgång och gungar lätt. Den inbjuder till körning så klart. Jag hoppar upp och sjunker ned. Att vara förare på Steiger är bara helt underbart. Framför mig ligger en stor platt huv som är gigantisk. Det gör inget att den tar bort synfältet framåt. Huven är riktigt manlig.
Jag slänger i spettet i arbetsläge och varvar upp Cat-motorn. Den svarar direkt och det bär iväg. Däcken ger ett helt underbart gung. Det är som att åka på gummikuddar. Ojämnheterna på marken känns knappt.
Snart är motorn uppe i arbetsvarvtal. Det är ganska högt för att var på en så stor traktor. Sexan frustar när den tar i. Stubben åker all världens väg.
Steiger Cougar är en arealslukare och den ska på amerikanskt vis gå med hög hastighet för att må bra. Det är då jag njuter maximalt också.

BIG GUYS. De stora traktorerna funkar som scraper tractor.

Scraper-traktor

Vad är en scraper tractor? Här kan du läsa om de tuffaste bland de tuffa!

FRAMTIDSTRAKTOR. Varför finns det inte fler små midjestyrda dragare i Sverige?

Lill-Steigern allt intressantare!

De små midjestyrda präriedragarna är vår tids nya drömtraktor. De är lätta, smidiga och mångsysslare!

ÖKA! Volvo BM Valmet 2105 harvar.

Sista svenska sluggern!

Den är tung, robust och dragvillig som en oxe. Men den är framför allt Sveriges sista stortraktor!

Sista svenska traktorn

Den är tung, robust och dragvillig som en oxe. Men den är framför allt Sveriges sista stortraktor!

Fargo-Jätten

Traktorn gungar fram på de stora Michelindäcken. Det är så här en riktig stordragare ska se ut. Häng med!